HISTÒRIA I CULTURA

L’origen del poble no es coneix amb certesa, però les restes que s’han trobat son d’un poblat Iber a la part més alta del poble. Al segle VIII totes aquestes terres van caure sota domini musulmà i després van ser conquerides pels cristians al segle XII.
Sota domini templer el 1296 es van redactar els Costums, que contenien la legislació local d’Horta i el seu extens terme municipal que en aquella época abarcaba el terme de Prat de Comte, Arnes i el 1317, suprimida l’ordre del Temple, els seus béns van passar a mans de l’ordre militar dels Hospitalers.
Arribats al segle XX el nom d’Horta ha estat conegut al món sencer per Picasso. Pintor malagueny es va inspirar en els nostres paisatges, els pintà i inicià el cubisme.
Horta ha estat un territori pel qual han passar multitud de societats diferents al llarg dels anys, des dels Ibers fins al pintor Picasso passant per Templers, Hospitalers, etc.. El poble, doncs, alberga moltes de les característiques d’elles i el fa especial, com singulars son alguns dels seus edificis del nucli antic, com la casa del Delme, la plaça amb porxos o l’església.

Orta /Horta de Sant Joan?

El nom del nostre poble ha estat escrit amb h o sense en el decurs de la història. Tot i que hi ha diverses teories, no es coneix amb exactitud l’origen del topònim,. La denominació més antiga és Orta. Picasso l’anomena Horta d’Ebre, a principis del segle XX i finalment l’any 1919, el consistori afegeix el nom del patró, Joan, per a fer la distinció amb el barri barcelonès d’Horta. Així que des de principi del segle passat el nom oficial del poble és Horta de Sant Joan.

Si vols saber una mica més d’història…

Comments are closed.